Begrippen

Afloop 
Afloop is extra rond het drukwerk. Hierdoor kan er worden voorkomen dat er witranden ontstaan tijdens het snijden. Voor standaard drukwerk kan worden volstaan met 3 mm.

Bladspiegel 
De bladspiegel is de verhouding op een blad tussen wat bedrukt is en wat niet bedrukt is.

Bladzijde/pagina 
Een vel papier heeft 2 bladzijden/pagina’s. Bedrukt of onbedrukt.

Binnenwerk 
Dit is de inhoud van een boek of brochure.

CMYK 
Cyaan, Magenta, Yellow en blacK. Uit deze 4 kleuren wordt het drukwerk opgebouwd. Het aangeleverde document (pdf) dient ook te zijn opgemaakt in deze kleurstelling.

Digitaal drukken 
Digitaal drukken is uitermate geschikt voor kleine oplages. Bij digitaal drukken wordt er geen gebruik gemaakt van offset platen. Dit bespaart de kosten enorm. De kwaliteit van digitale drukpersen is tegenwoordig zo goed, dat het bijna niet meer is te onderscheiden van offset.

 Sulfaatkarton 
Sulfaatkarton is karton die een hoge op dikking en stevigheid heeft. Er zijn 2 soorten sulfaatkarton, enkelzijdig gestreken en dubbel zijdig gestreken. Enkelzijdig gestreken is aan een kant ruw..

Foliedruk 
Bij een boekwerk met bijvoorbeeld een leren omslag kan tekst worden aangebracht op de omslag. Dit gebeurt met een stempeldruk (om de tekst te laten verzinken) en het aanbrengen van folie. Hiervoor wordt meestal zilver- of goudfolie gebruikt.

Garenloos gebrocheerd 
De term geeft het al aan. Het binnenwerk wordt niet voorzien van garen. Het binnenwerk wordt gefreesd aan de rugkant. Het binnenwerk wordt in de rug voorzien van lijm en aangebracht in de omslag. Pur of perfect bind, dat zijn de 2 manieren van lijmen waarbij pur het sterkst is

Genaaid gebrocheerd 
De katernen (meerdere pagina’s gevouwen) worden eerst genaaid en dan aangebracht in de soft of hardcover  omslag. Een enkele pagina kan hierdoor nooit losraken uit het boekwerk. Deze afwerking is uitermate geschikt voor intensief gebruik.

HVO papier 
HVO staat voor Hout Vrij Offsetpapier. HVO is een ongestreken papiersoort. Het papier is mat en heeft een ruwe structuur.

Kapitaalbandje 
Een versierend stukje weefsel (verkrijgbaar in meerdere kleuren), dat wordt bevestigd aan de bovenkant en de onderkant van een boekblok.

Lamineren 
De omslag wordt voorzien van een laminaat. Een transparante kunststof coating, die het boekwerk beschermt tegen vuil en beschadigen. Laminaat kan worden aangebracht in een matte, glanzende of soft-touch uitvoering.

Mc papier 
Mc staat voor machine coated. Mc papier is verkrijgbaar als mat, silk en gesatineerd. Het papier is machinaal voorzien van een strijklaag. Dit geeft vaak een chique uitstraling.

Omslag van een boek 
De omslag van een boek heeft als doel om het binnenwerk bij elkaar te houden. Het bestaat bij een hardcover meestal uit 3 delen. Het voorplat (voorkant), achterplat (achterkant) en rugplat. Bij een softcover is het een flexibel, dikkere papiersoort of kartonachtige, dat uit een geheel bestaat.

Praegen 
Praegen is het aanbrengen van een reliëf in de omslag. Verhoogd of verdiept. Met een praeg kun je er iets “uit laten springen” en hierdoor accentueren. Dit geeft een mooi opvallend effect.

Puntgrootte 
De puntgrootte geeft de grootte van de letter weer. Voor proefschriften wordt voor het leesgedeelte meestal een lettergrootte van 10 punten gehanteerd.

Schutbladen 
Schutbladen hebben als doel om het binnenwerk/boekblok in een boekomslag/cover vast te lijmen. Schutbladen kunnen worden voorzien van bedrukking.

Snijtekens 
De afwerker bij een drukkerij heeft snijtekens (zwarte streepjes) nodig, om te kunnen bepalen waar hij moet snijden. Het is van groot belang, dat de snijtekens buiten het afloopgebied worden geplaatst.

Spot UV 
Spot UV is het aanbrengen van een glanzende lak op een deel van de omslag. Spot UV kan aangebracht worden in alle vormen tot een maximale dekking van 30% van de omslag. U kunt bijvoorbeeld uw titel in Spot UV aanbrengen.

Transparantie 
Het toepassen van effecten in een document. Transparantie dient in een drukbestand te worden ‘afgevlakt”. Indien transparantie niet is afgevlakt, kunnen er bij het drukklaar maken van het document delen wegvallen.

Zetspiegel 
Is het deel van een pagina dat bedrukt is.